Kirjoista sanottua

Lehdet

”Suomessa tehdään häkellyttävän hyvää fantasiakirjallisuutta. Yhtenä esimerkkinä tästä on Erika Vikin Kaksosauringot-trilogia – – Fantasiakirjallisuuden perinteelle uskollisena trilogia käsittelee vieraan maailman seikkailujen rinnalla myös meidän maailmamme yhteiskunnallisia kysymyksiä, tässä tapauksessa rasismia. Kiehtovinta on silti Vikin luoma steampunkista ja villistä lännestä ammentava maailma täynnä taikuutta ja lentäviä koneita.”

Toimittaja suosittelee / Helsingin Sanomat


”Suomalaisen fantasiakirjallisuuden uusi tähti Erika Vik yllättää esikoisromaanillaan hyvällä tavalla. Kirjan henkilöiden monitahoinen kavalkadi, sekä heidän seikkailunsa ja kohtaamisensa läpi fantasiamaailma Dwyrin tekevät kirjasta todella hienon lukukokemuksen suomalaisen fantasiakirjallisuuden saralla.”

Elina Huttunen / Le Monde Diplomatique


”Rivakasti etenevä Hän sanoi nimekseen Aleia on juonikeskeinen romaani, vanhan seikkailukirjallisuuden jälkeläinen. Puhtaasta viihteestä ei silti voi puhua. Eriarvoisuuden ja ulkopuolisuuden teemat ovat sen verran voimakkaasti läsnä. Viihdyttävä tämä romaani kyllä on monin tavoin. Jatkoa jää odottamaan mielenkiinnolla.”

Artemis Kelosaari / Suomen Kuvalehti

Kuva: Terhi Koskell
”Hän sanoi nimekseen Aleia vie lujasti mennessään, ja lukija saa jännittää seuratessaan hahmojen rimpuiluja juonenkäänteiden köynnöyksissä. – – Kirja on samaan aikaan sekä taianomainen että uskottava, eikä tämän mielenkiintoisesti alkaneen trilogian toista osaa malttaisi odottaa.”

Terhi Tiihonen / Savon Sanomat


”Vikin esikoisteoksessa liikutaan ajankohtaisten aiheiden äärellä kietoen ne mielikuvitusta kutkuttavaan fantasiaan – – Hän sanoi nimekseen Aleia on viihdyttävä ja koukuttava esikoisteos.”

Noora Yrittiaho / Turun Sanomat


”Kirjan juoni on sähäkästi etenevä ja täynnä yllätyksellisiä käänteitä ja jännittäviä tapahtumia. – – Romaanin kerronta on vauhdikkaasti etenevää ja paikoin hengästyttävää. Kirjan kieli on aistivoimaista ja rönsyilevää. Öisen satamakorttelin voi nähdä silmiensä edessä, laivan keinunnan vesillä voi tuntea, kabareen kohtalokkaiden daamien parfyymin voi haistaa ja sankareiden sekä antisankareiden revolverien pamahdukset kuulla. Kun tähän maailmaan lukija kerran sukeltaa, ei sen seiteistä ja sokkeloista pääse aivan helposti takaisin arkitodellisuuteen.”

Johanna Ikonen / Kirjallisuuslehti Lumooja


”Vik on luonut steampunkilla räjäytetyn fantasiatodellisuuden, joka imaisee hiusjuuria myöten mukaansa. Edessä on matka kohti maailmaa, jollaista on vaikea löytää nykykirjallisuudesta. Se käväiseen tuttujen elementtien lähellä, mutta tempaisee nopeasti omaan suuntaansa.”

Tähtivaeltaja

Kuva: Terhi Koskell

Blogeissa sanottua, Hän sanoi nimekseen Aleia

Otsikot linkkautuvat blogeihin

Kirjojen pyörteissä

”Tykkäsin tästä kirjasta ihan mahottomasti! Eihän tätä malttanut laskea käsistä ollenkaan, kun oli koko ajan pakko saada tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, eikä tulevia tapahtumia osannut ennakoida juuri ollenkaan. Kiinnostus pysyi kirjan alkumetreiltä loppuun saakka, kun kaikkiin kysymyksiin oli pakottava tarve saada vastaukset.”


Oksan hyllyltä

”Olipa nautinto lukea kirjaa, jossa näinkin erilaiset ainekset on saatu hiottua toimivaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi kirjassa oli ripaus sitä vaikeasti kuvattavaa ’jotain’, joka sai minut täydellisesti uppoutumaan Aleian tarinaan ja kirjan maailmaan. Goodreadsin tähtimäärää en pitkään miettinyt: Hän sanoi nimekseen Aleia saa täydet 5 tähteä. – – Hän sanoi nimekseen Aleia oli minulle kevään fantasiatapaus, joka nostatti odotukseni sarjan jatko-osien suhteen erittäin korkealle.”


Kirjojen keskellä

”Kerronta on ihastuttavan vaivatonta ja sellaista, että kirja sopii vallan hyvin sekä nuorille että aikuisillekin. – – Hän sanoi nimekseen Aleia oli minulle sellainen kirja, jota en olisi malttanut laskea käsistä. Oli ihanaa, kun tarina vei varmalla otteella, mitä tuntuu tapahtuvan nykyisin entistä harvemmin.”

Kuva: Terhi Koskell

Blogeissa sanottua, Seleesian näkijä

Mustetta paperilla

”Jälleen kerran sain haukkoa henkeä ja kirkua onnesta ja jännityksestä hahmojen puolesta. Vik kirjoittaa mukaansatempaavasti, ja lukemisen keskeyttäminen tuntui joka kerta siltä, kuin jättäisi hyvästit jollekulle todella rakkaalle. Henkilöhahmojen välisten suhteiden rakentamisessa ja kuvailussa kirjailija on mestari.”


Eniten minua kiinnostaa tie

”Ihastelen trilogian tarinan henkeä. Se perustuu selvästi seikkailuun ja toimintaan, mutta malttaa silti rakentaa ihmissuhde- ja muita juonikuvioita taustoittamalla ja perustelemalla. Puhkiselittäminen ei kuulu tämän tarinan keinoihin, vaan lukija joutuu pähkäilemään eteen tulevia käänteitä ja merkityksiä ihan ominpäin. Nyt on maltettava pitää toinen pulssi kurissa ja odotettava rauhassa viimeistä ja ratkaisevaa osaa. Jotenkin uskallan veikata, että melkoinen kruunu tarinalle on tulossa.”


Toisinkoinen

”Kaksosauringot-sarjan toinen osa ei petä esikoisteokseen ihastuneen lukijan odotuksia. Steampunkistakin ammentavan fantasiasarjan maailma on taidokkaasti luotu ja tarjoaa lukijalle vakavien aiheiden ja jännityksen lisäksi myös kepeämpiä sävyjä. – – Vik on kirjoittanut teoksiinsa kiehtovan maailman, jossa magia sykkii seleesien pulssissa ja jossa pinnan alla piilee yllätyksiä. Maailma on rakennettu huolella sanonnoista, nimistöstä ja eläimistöstä lähtien.”

Kuva: Terhi Koskell

Blogeissa sanottua, Nefrin tytär

Kirjaluotsi

”Erika Vikin Kaksosauringot-trilogian tullessa nyt päätökseen on viimeistään selvää, että kotimainen fantasiagenre on saanut uuden tähden. Kunnianhimoisen trilogian steampunk-henkinen maailma ja nuoren naissankarin salattujen voimien ympärille punoutuva mysteeri tuo mieleen Philip Pullmanin Universumien tomu -trilogian, mutta on silti täysin omanlaisensa. Nefrin tytär on onnistunut päätös trilogialle.”


Siniset helmet

Erika Vikin Hän sanoi nimekseen Aleia aloitti Kaksosauringot-trilogian, joka nosti kotimaisen eeppisen fantasian nousuun. – – Nefrin tytär saattaa sarjan komeaan päätökseen juuri niin eeppisellä tavalla kuin edelliset osat lupailevat ja koko trilogian ajan lukijan uteliaisuutta piinaavat salaisuudet viimein paljastuvat.”


Lukufiilis

”Koko Kaksosauringot-trilogia kuvaa hienosti erilaisuuden pelkoa, mitä sen takana voi olla ja mihin kaikkeen se voi johtaa. Ajankohtaisten ja tärkeiden asioiden käsittely ilman oman maailmamme ennakko-olettamuksia onkin yksi fantasiakirjallisuuden hienoista ominaisuuksista, kun sitä osaa käyttää oikein. Erika Vik onkin onnistunut tässä upeasti ja luonut eheän kokonaisuuden, jossa juoni ja tärkeät teemat ovat tasapainossa niin, ettei huomio kiinnity vain seikkailuun, sillä teemat ovat niin tärkeä osa sitä.”

Kuva: Terhi Koskell